Ruduo dovanoja ir vertingąsias ąžuolo giles, kurios gurmanų virtuvėje pakvimpa naujų gyvybinių jėgų ir stiprybės suteikiančia kava. Ji nuo seno naudojama toksinams šalinti, kraujui ir visiems organams valyti.

Gilių kavą patariama vartoti diabetikams, kadangi ji mažina cukraus kiekį kraujyje.

Gilės sužadins apetitą, stimuliuos virškinimą, padės nuo visų rūšių apsinuodijimo, viduriuojant. Jos gerina potenciją, mažina prakaitavimą, pasižymi priešuždegiminėmis ir užgydančiomis savybėmis. Ąžuolo vaisiai sumažins ir gerklės, dantų skausmą, sustiprins dantenas. Gilių kavą patariama vartoti diabetikams, kadangi ji mažina cukraus kiekį kraujyje.

Gilės

Kaip pasigaminti?

Gilių kavos galima įsigyti ir jau paruoštos, tačiau pačių gaminta bus ir šviežesnė, ir sveikesnė. Pirmiausia prisirinkite prinokusių, ligos ir kenkėjų nepažeistų (be skylučių) ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritusios gilės dar gali būti žalios spalvos, bet šiek tiek palaikius jos visos paruduoja. Bet kuriuo atveju, jei giles rinkote nuo žemės, vadinasi, jos jau yra prinokusios, nesvarbu, kokios spalvos bebūtų.

Toliau giles ruošiame tokiu būdu: Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite (jas gana lengva išlukštenti ir riešutų žnyplėmis). Po to nuo branduolių pašalinkite ploną rudą luobelę. Geriausia tai padaryti daržovių peiliuku, tačiau efektyviausia – užpilti giles verdančiu vandeniu ir porą minučių palaikyti. Bet neperlaikyti! Be to, apdorojant tokiu būdu pakinta gilių savybės, ir jas toliau reikia sparčiai ruošti. Pripilkite į puodą pieno ir virkite jame giles, kol jos suminkštėja (giles piene galima iš pradžių 12–24 val. pamirkyti, o tada virti tame pačiame skystyje 40–60 min.).

Garsi sveikos gyvensenos propaguotoja Ksavera Vaištarienė siūlo ir kitokį būdą: giles pusę paros pamirkyti karštame vandenyje (kad liktų mažiau kavos aitrumą didinančių taninų), tada švariame vandenyje virti apie 20 min.Išvirtas giles susmulkinkite (labai patogu permalti mėsmale). Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje.

Kai gilės baigs džiūti, padidinkite temperatūrą ir leiskite joms šiek tiek paskrusti. Jei gabalėliai per dideli, galite dar kartą sumalti kavamale (tik nesusmulkinti iki miltų).Kavą naudojame kaip paprastą pupelių kavą. Geriausia yra jau paruoštą gilių kavos mišinį sudėti į verdantį vandenį ir dar pavirti kelias minutes (vien užplikius verdančiu vandeniu gali būti nepakankamai stipri). Pagardinkite kavą pienu, dvigubai veiksmingesnė ji bus, jei vartosite su cinamonu.

Reklama