Pasidalinkite!

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl jis toks vertingas?

Kokosų vanduo ir kokosų pienas – ne tas pats

Jei kada nors atostogaudami šiltuose kraštuose ar parduotuvėje rankose laikėte šviežią žalią kokoso riešutą ir bandėte jį papurtyti, tikrai girdėjote šlepsintį skystį jo viduje – tai kokosų vanduo. Ir tai ne tas pats, kas kokosų pienas. Pastarasis yra tirštas ir baltos spalvos, gaminamas iš sunokusių kokosų minkštimo, atskiedžiant paprastu geriamu vandeniu iki norimo tirštumo. Jame yra daug naudingų riebalų, baltymų bei kitų medžiagų. Dažnai naudojamas Azijos virtuvėje.

Tuo tarpu kokosų vanduo yra skaidrus, lengvas ir gaivus skystis, kurio didžiąją dalį (net apie 95 proc.) sudaro vanduo. Jis nėra gaminamas, o natūraliai yra jaunų žalių kokosų viduje. Kokosų vanduo riešute atsiranda apie trečią mėnesį nuo vaisiaus užsimezgimo, pasiekia didžiausią kiekį apie aštuntą mėnesį, o vėliau jo kiekis vėl ima mažėti, kai riešute daugėja kokosų minkštimo ir oro. Jaunų kokosų išvaizda skiriasi nuo mūsų akiai labiau įprastų parduotuvėse matomų subrendusių rudų kokosų. Jie didesni ir žali.

Ypatinga sudėtis

Havajiečiai kokosų vandenį vadina „noelani”, kas išvertus reiškia „rasa iš dangaus”. Ir ne veltui. Daugelis atogrąžose gyvenančių kultūrų kokosų vandenį laiko vertingesniu už kitus gėrimus dėl ypatingos jo sudėties ir naudos sveikatai. Kokosų vandenyje:
–    Gausu natūralių vitaminų (ypač B grupės), mineralų ir mikroelementų (įskaitant manganą, cinką, seleną, jodą, sierą).
–    Puikus elektrolitų ir natūralių druskų šaltinis. Kokosų vandenyje randami penki mūsų organizmui reikalingi elektrolitai: kalis, natris, magnis, fosforas, kalcis.
–    Sudėtyje yra citokininų (augalų hormonų), kurie ląsteles ir audinius veikia prieš senėjimą.
–    Yra amino rūgščių, organinių rūgščių, fermentų, antioksidantų.

Kokosų vanduo yra lengvas gėrimas, turintis mažai kalorijų. Jame beveik nėra riebalų, taip pat mažai cukrų, tačiau maloniai saldus ir gaivinantis. Svarbu paminėti ir tai, kad kokosų vanduo yra šarminis, tad gali padėti sunormalizuoti kraujo pH, kuris šiais laikais dėl netinkamos mitybos dažnai yra rūgštinis.

Naudingas ne tik sportuojantiems

Jaunų kokosų vanduo yra vienas iš turtingiausių natūralių elektrolitų šaltinių. Dėl ko šis gėrimas vertas visų liaupsių. Be elektrolitų jokia aukštesnė gyvybės forma negali egzistuoti, ne išimtis ir žmogus. Elektrolitai – tai kraujyje ir kituose organizmo skysčiuose randami mineralų jonai. Jie būtini sklandžiam ląstelių ir organų funkcionavimui.

Elektrolitai atlieka daug svarbių funkcijų. Viena iš svarbiausių – reguliuoja vandens kiekį ir jo apykaitą organizme, kas itin svarbu rehidracijai (greitam netektų skysčių ir elektrolitų atstatymui) po fizinės veiklos, daug prakaituojant, vemiant ar viduriuojant. Taip pat reguliuoja kraujo pH, nervines ir raumenų funkcijas, kraujo spaudimą, atkuria pažeistus audinius, perneša įvairias medžiagas, tarp jų ir maistines, į įvairias kūno vietas.

Pasak dr. Bruce Fife, sertifikuoto dietologo ir natūropato bei knygos apie kokosų vandens naudą sveikatai (Coconut Water for Health and Healing) autoriaus, moksliniai tyrimai ir klinikiniai stebėjimai parodė, kad kokosų vanduo pagerina kraujotaką, veikia priešuždegimiškai, yra geras virškinimo tonikas, nes sudėtyje gausu fermentų, palaiko gerą imuninės sistemos veiklą, veikia antimikrobiškai (sudėtyje yra monolaurino) ir net gali padėti išvengti osteoporozės. Naudingas ir odai – jos elastingumui, esant senatvinėms dėmėms, raukšlėms, gerina žaizdų gijimą. Ir tai tik nedidelė dalis to, kas jau žinoma apie šio nuostabaus gėrimo naudą.

Jei sportuojate, dirbate sunkų fizinį darbą ir daug prakaituojate, kokosų vanduo gali būti vienas geriausių būdų greitam jėgų atstatymui ir atsigaivinimui. Kokosų vanduo vertingesnis už daugelį panašaus tipo gėrimų sportininkams, kuriuose neretai pridėta ir nereikalingų dažiklių, kvapiklių, konservantų bei kitų medžiagų. Kokosų vanduo šiuo atveju pranašesnis – jis yra 100% natūralus, be jokių priedų (būtinai tikrinkite sudėtis ant pakuočių), su gausybe natūraliai jame esančių vertingų medžiagų.

Kokosų vandenį skaniausia gerti atšaldytą. Priklausomai nuo to, kiek druskų prarandate prakaituodami, į stiklinę kokosų vandens galite įberti ir nedidelį žiupsnelį Himalajų druskos. Skonio paįvairinimui skanu įdėti mėgiamo citrusinio ar kitokio vaisiaus griežinėlį. Tai puikus sulčių ar įvairių gazuotų gėrimų pakaitalas.

Straipsnį parengė Brigita Maksvytytė