Pasidalinkite!

Daugelis iš  mūsų nepastebime šių mažų lipdukų ant vaisių. Ant vaisių apart ryškių logotipų, taip pat yra skaitmeninis kodas PLU. Pasirodo, kad  šie kodai nurodyti ant  lipdukų suteikia vartotojams labai svarbios informacijos.

Mes jums pasakysime, kaip ją suprasti, ką reiškia šie skaičiai.

Keturių skaitmenų kodas, prasidedantis nuo 3 arba 4

Jei ant lipduko yra tik keturių skaitmenų skaičius, tai reiškia, kad vaisiai (arba daržovės) buvo auginami naudojant šiuolaikinę žemės ūkio technologiją,  įskaitant daugybę trąšų ir pesticidų.

Penkių skaitmenų kodas pradedant nuo 8

Kai pamatysite šį lipduką, reiškia, kad vaisius augimo metu buvo genetiškai modifikuotas. Taip, tai tiesa. Tai GMO maistas, kuris vis dar sukelia tiek daug ginčų. Tyrimai rodo, kad  arbūzai, bananai ir papajai  yra dažniausiai genetiškai modifikuoti vaisių tipai.

Penkių skaitmenų kodas nuo 9

Jei matote tokį kodą, tai reiškia, kad vaisiai buvo auginami naudojant senus mūsų protėvių ūkininkavimo metodus: savo rankomis ir be jokių cheminių medžiagų. Tai yra ekologiški produktai.

Jei ant vaisių nėra PLU kodo

Dauguma žmonių stengiasi rasti vaisių be lipdukų. Tačiau tai gali būti pavojinga: visada turi būti pažymėti iš užsienio importuoti vaisiai. jeigu vaisiai yra be lipdukų, labiausiai tikėtina, kad lipdukas buvo pašalintas dėl tam tikros priežasties. Nebent vaisiai buvo ne iš pramoniniu būdu auginamų plantacijų, sodų ar ūkių.

Lietuvos turguose prekiaujami vaisiai

Turbūt esate pastebėję turguje maišus mandarinų ar apelsinų ir šalia stovintį pardavėją, kuris aiškina, kad jis tiesiai iš Ispanijos atvyko, o jo vaisiai yra nepurkšti švieži ir be jokių nuodų.

Ispaniški Mandarinai Utenoje nuotrauka.

Norime jus nuliūdinti, nes turime patikimos informacijos, kad dauguma jų yra gabenami iš pramoninių ūkių kurie neturi sertifikatų, todėl yra daug pigesni. Tai tiesiog pramoniniu būdu auginti vaisiai, kurie dažnai neatitinka, net kokybės reikalavimų, kad jais galėtų prekiauti prekybos centruose. Atkreipkite dėmesį, kad jie blizga, tai reiškia yra apdoroti imazalilu. Esantys lapai nėra kokybės rodiklis, kuo bando dažnai manipuliuoti prekybininkai.

Kas tas imazalilas?

Siekiant ilgiau išlaikyti šviežius vaisius ir daržoves, po derliaus nuėmimo ar atliekant jų prekinį paruošimą šiuolaikinėje pramonėje yra naudojamos alternatyvios laikymo technologijos ir metodai- fiziniai, cheminiai, biologiniai.

Grybelinės ir bakterinės ligos yra pagrindiniai veiksniai, dėl kurių laikomuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse susidaro didžiausi nuostoliai. Siekiant juos sumažinti kai kuriose šalyse nuimtas derlius apdorojamas mažai toksiškais fungicidais,  prie kurių priskiriamas ir imazalilas. Visi jie yra leistini naudoti Europos Sąjungos teisės aktais.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „mandarinos“

Vaškas su imazalilo priedu dažniausiai naudojamas atliekant citrusinių vaisių, melionų, avokadų prekinį paruošimą.  Šitų medžiagų likučiai neturi viršyti norminiuose dokumentuose nurodytų kiekių. Leistina imazalilo koncentracija yra labai nedidelė, pavyzdžiui, citrusiniuose vaisiuose ji negali viršyti 5 mg/kg, melionuose -2 mg/kg, avokaduose – 0,05 mg/kg.

Pažymime, jei citrusinių ir kitų vaisių paviršius yra apdorotas fungicidais ar konservantais, produktų ženklinimo etiketėse apie tai turi būti pateikta informacija.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „eco mandarinas“

Šioje nuotraukoje ekologiškai auginti mandarinai, tai tiesiog nuotrauka iš mažo ūkio, kuriame mandarinai auginami savo reikmėms (kaip pas močiutę kaime obuoliai). Matote skirtumą? Nuskintas natūralus, neapdorotas mandarinas, ilgiausiai gali išsilaikyti iki 2 savaičių.

BV inf. parengta pagal allowcopy.com