Pasidalinkite!

Čilėje, garsėjančioje beveik nekontroliuojamu pesticidų ir herbicidų naudojimu, auginant vaisius ir daržoves, taip pat sėkmingai auga plantacijos lazdynų. Tokiais „paturbintais“ riešutukais vartotojišką pasaulį skuba pamaloninti Nutella.

Dar vienas nuansas, štai Prancūzijos ekologijos ministras Ségolène Royal kiek anksčiau yra paraginęs boikotuoti Nutella, „dėl žmogaus sveikatai pavojų keliančių ingredientų“

Trumpai dar apie tai, ko yra Nutelloje:

*Rafinuotas cukrus;

*Palmių aliejus;

*Sojos lecitinas.

Sojos yra labai purškiamos ir taip pat apdorojamos su heksanu, stipriu tirpikliu, kuris yra benzino šalutinis produktas. Sojose (hibridas, gamtoje niekada tokia kultūra natūraliai nebuvo susiformavusi) yra ksenoestrogenų (tai žmogaus sukurti estrogenų poveikį imituojantys chemikalai, kurie radikaliai keičia ir trikdo hormonų, ypač lytinių, veiklą), dėl kurių žmonės (ir net gyvūnai) turi reprodukcijos problemų;

*Nugriebto pieno milteliai (skimmed milk powder). Komerciniais tikslais gaunami pieno produktai patenka iš karvių, išaugintų baisiomis sąlygomis ir šeriamų GMO grūdais ir antibiotikai. Be to, toks pienas pasterizuojamas ir homogenizuojamas. Ir tada, kai jis tampa „pieno milteliais“, jo sudėtyje taip pat pilna oksiduoto cholesterolio, kuris yra vienas žalingiausių cholesterolio tipų;

*Kakava. Deja, didesnė pasaulio kakavos pramonės dalis, kad surinkti kakavos derlių, taiko neetiškus būdus, įskaitant vergovę ir vaikų išnaudojimą. Apytiksliai 1,8 mln. vaikų dirba kakavos plantacijose Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante.

*Vanilinas. Tikra vanilė iš esmės yra tinktūra, pagaminta iš vanilės pupelių. Deja bet į Nutella dedamas vanilinas – tai dirbtinis vanilės skonis su cukrumi ar kukurūzų sirupu. Dirbtinis vanilės skonis kartais yra išgaunamas iš medienos plaušo – vargu ar tai, ko nors turi bendro su maistu!

Būkit sąmoningi ir būsit sveiki.

Antanas Žemaitis