Labai nemėgstu dirbtinio vanilės kvapo. To tokio „pigaus“. Bet tikrą vanilę mėgstu. Žinoma, specializuotose parduotuvėse yra kur įsigyti vanilės esencijos, bet ji žvėriškai brangi. Kalbu apie tą tikrą – vanilės esenciją. Tai nusprendžiau pasigaminti vanilinį kvapą… pati.

Tokį, kad kepant pyragą, sausainius ar meduolius visi namai pakviptų gardžia vanile ir kepiniai įgautų ypatingą aromatą. O, pasirodo, pasigaminti ją pačiam netikėtai lengva ir greita! Tik pagaminus reikės šiek tiek palaukti.

Taigi – naminė vanilės esencija. O reikės tik dviejų ingredientų:

-250 ml 40 % degtinės

-4 vanilės ankščių

Na, ir… butelio. Geriausia tamsaus.

Taigi, pirmiausia butelį sterilizuojame ir įsitikiname, kad jis švarus. Vanilės ankštis perpjauname išilgai – viduje esančios prabangiai blizgančios juodos sėklytės ir suteikia tą ypatingą aromatą. Tai juodasis kepinių auksas. Ankštis sudedame į butelį, užpilame degtine, tvirtai užsukame, suplakame ir padedame tamsioje vėsioje vietoje. Geriausia taip laikyti apie 2 mėnesius ir ilgiau – per tą laiką skystis įsisotina vanilės aromato. Na, o tada galėsite naudoti. Toks skystis galioja apie 6 mėnesius – per tą laiką ankštys atiduoda visą savo kvapą. Jei kepiniams naudojate nemažai esencijos, galite vis papildyti ją užpilant degtine. Paskui, po 6 mėnesių jau reikėtų atnaujinti.

Na, o dabar linkiu kantrybės išlaukti tuos porą mėnesių ir galėsite praturtinti savo kepinius nuostabiu, savo pagamintu, kvapu!

Eglė Jūrėnaitė

Patiko? Pasidalinkite!