Įvedus karantiną ir apribojus restoranų bei kavinių veiklą, kebabinės išgyvena aukso amžių. Karantino metu maistas kavinėse, valgyklose ir restoranuose galimas tik išsinešimui, todėl prie kebabinių pietų metu nusidriekia didžiulės eilės. O eilės todėl, kad būtent kebabinės išvengė apribojimų (išskyrus tos, į kurias buvo galima užeiti ir pavalgyti).

Dažniausiai žmonės perka kebabą lavaše ir vadina jį „lavašu“. Iš tiesų pats lavašas tėra „blynas“ į kurį yra sukamas kebabas.

Kebabas (turk. kebap) – patiekalas, kurio pagrindinė sudedamoji dalis yra termiškai apdorota mėsa. Dažniausiai naudojamas terminio apdorojimo būdas yra kepant ant iešmo, rečiau – verdant, troškinant. Kebabo patiekalai plačiai naudojami islamo virtuvėje. Istoriškai jie paplitę ir kitose pasaulio virtuvėse: Indijos, Sahelio, Balkanų, Indonezijos. XX a. II pusėje kai kurios kebabų rūšys (pvz., dioner kebabas) paplito visame pasaulyje kaip greito maisto virtuvės dalis.

Ką gi žmonės gauna pirkdami kebabą lavaše?

Dauguma kebabinių mėsą perka šaldytą ir paruoštą kepimui. Dažniausiai yra perkama pati pigiausia, kiaulienos arba jautienos malta mėsa, arba tiesiog sušaldytas kiaulienos faršas. Būtų dar „pusė velnio“, jei ten būtų tik mėsa.

Kebabo mėsa (faršas)

Retai kada kebabinėje galima rasti mėsos filė, dažniausiai naudojama pati pigiausia malta mėsa. Tikras kebabo mėgėjas niekada nepirks maltos mėsos kebabo, nes joje be mėsos yra dar daug kitų priedų. Paanalizuokime, ką tiekėjai siūlo kebabinėms ir kokia yra tikroji kebabo mėsos sudėtis.

Šaldyta kebabų mėsa

Šaldytas kiaulienos kebabas:

Sudedamosios dalys: kiauliena (83,3%), vanduo, džiuvėsėliai (kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, juoduota druska, mielės, natūralūs prieskoniai, cukrus, druska, daržovės, E621 (skonio stipriklis), garstyčios – ALERGENAS, prieskoniai ( turi GARSTYČIŲ – ALERGENAS), SALIERAI – ALERGENAS, prieskonių preparatas, natūralus prieskonių aliejus (turi GARSTYČIŲ) – ALERGENAS, SOJOS baltymai (non GMO), E4511, E4501, E4521- stabolizatoriai, E451 – tripolifosfatas, kviečių skaidulos, gliukozė, žirnių miltai, krakmolas, druska, E407, E413 – tirštikliai.

Šaldytas jautienos kebabas:

Jautiena (90%), veršiena (5%), prieskonių mišinys (prieskoniai, aromato ir skonio stipriklis E 621, emulsiklis E472c, stabilizatorius E450II, dekstrozė, druska, kvapiosios medžiagos), džiūvėeliai, sojų miltai, bulvių miltai, jogurtas, svogūnai (5%).

Šaldytas vištienos šlaunelių kebabas:

Sudedamosios dalys: viščiukų šlaunelių mėsa (82%), pienas (įskaitant laktozę), druska, prieskonių mišinys (yra salierų ir garstyčių, aromato ir skonio stipriklis E621, dekstrozė, stabilizatoriuis E450, emulsiklis E472, kvietiniai miltai, bulvių krakmolas, jogurtas, sojų miltai, svogūnai, kvapiosios medžiagos.

Tikrą kebabą „be nuodų“ Lietuvoje rasti labai sunku. Ant iešmo keptų mėsos filė su pipiriukais ir kitais „nekaltais“ priekoniais galime terasti vienoje kitoje kebabinėje.

Kebabų padažas

O jeigu dar paanalizuotume paties padažo, lavašo sudėtį… tada išvis dingtų noras valgyti kebabą.

Linas Visgantas

 

Patiko? Pasidalinkite!