Rudenį, kai prasideda šalnos, kai žmogui reikia sotesnio, riebesnio maisto Mažosios Lietuvos valstiečiai vos ne kasdien kepdavosi įdarytą kugelį su mėsa. Bulvių būdavo sočiai sukaupta ir žiemai, ir gyvuliams, ir sėkloms, o mėsą imdavo įvairią: kiaulieną, jautieną, avieną, ožkieną, žvėrieną, žąsiena, antiena, kalakutiena, vištiena, laukinę paukštieną, net įvairias žuvis, – visko, kas pasitaikydavo po ranka… Dar mėgdavo įdaryti įvairiomis daržovėmis, grybais, net vaisiais…
Prikabinu mūsų dienoms pritaikytą receptą:
1 kg nuskustų bulvių supjaustyti mažais kubeliais, į aukštą keptuvę įdrėbti 30 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto arba aliejaus, įkaitinti, suberti bulvių kubelius ir ant vidutinės ugnies pamaišant 10 minučių apkepinti bulves, kad jos taptų minkštomis. Bulves nukelti, sudėti į atskirą indą, kad jos atvėstų. Penkis kiaušinius išplakti, išmaišyti su 10 g druskos, 2 g maltų juodųjų pipirų,1 g džiovintų krapų, 1 g džiovintų raudonėlių ir viską išmaišyti su bulvėmis.
70 g svogūną ir 5 česnako skilteles smulkiai supjaustyti. Į keptuvę įdrėbti 20 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto arba aliejaus ir jame pasirušti (apkepinti iki minkštumo) svogūnus ir česnakus. Tada įdėti 500 g maltos mėsos (gali būti kiauliena, jautiena, aviena, žąsiena, antiena, kalakutiena, vištiena, – kas yra namuose) išmaišyti su pasiruoštais svogūnais ir apkepinti, į pabaigą mėsą pagardinti 5 g druskos, 2 g maltų juodųjų pipirų, 2 g maltų saldžių rūkytų raudonų paprikų, 1g džiovintų krapų, 1 g džiovintų raudonėlių ir išmaišius, dar kiek pakepinti.
Į keptuvę įdrėbti 30 g kiaulinių, žąsinių, antinių taukų, lydyto sviesto arba aliejaus, sudėti pusę bulvių su kiaušiniais mišinio, ant viršaus užbarstyti 50 g tarkuoto fermentinio sūrio arba pakepintų grybų, vienodai išdėlioti pakepintą mėsą, ją taip pat apibarstyti 50 g fermentinio sūrio arba pakepintų grybų. Po to ant viršaus sudėti likusį bulvių su kiaušiniu mišinį. Keptuvę uždengti ir kepti ant vidutinės ugnies 7 minutes.
Galiausiai kugelį apversti ir dar kepti 7 minutes. Išėmus supjaustyti porcijomis ir patiekti su šviežių daržovių salotomis.
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Vincentas Sakas,
Tel. +370 617 24338