O kai kas tik 1 – makaronų rūšį. Gamta tokia didelė. Tokia turtinga. Aš vis savęs klausiu, kaip sugebėjome nusivažiuoti iki to, kad iš tokio plataus asortimento sau pasilikome tik 3: kviečius, ryžius ir kukurūzus. Na gerai, lietuviai 4 – pridėkime ir mūsų prisijaukintą bulvę.

Dažnas žmogus taip ir maitinasi – kiekvieną dieną vartoja keptas bulves, ryžius ar kviečių produktus, tik įvilktus į skirtingus pavidalus.

Netikite? Na, pažiūrėkime: ką valgėte vakar? Makaronus? O gal picą? Bandelę, kebabą, batoną, trapučius, sausainius, džiūvėsius, manų košę, kuskusą, bulgur kruopas ar pyragą? Visa tai tėra vienos ir tos pačios kultūros – kviečių produktas.

Kiekvieną dieną vartojant tą patį, organizmui pradeda trūkti įvairių medžiagų. Nustatyta, kad norint turėti sveiką virškinimo sistemą, žmogui per savaitę reikėtų suvartoti bent 30 skirtingų augalų. Juk pasirinkimą iš 300 000 turime! Kiek įvairiausių sėklų, riešutų, kruopų, daržovių ir vaisių! Parduotuvėse turime viso pasaulio virtuvę, tai kam save taip apribojame?

Tiesiog noriu paskatinti įtraukti į savo mitybą daugiau nei 3 augalus. Nueikite į parduotuvę ar turgų ir įsigykite kažką naujo – tai, ko dar nevalgėte. Dar geriau – užsiauginkite. Praturtinkite savo mitybą. Juk sveikame ir subalansuotame kūne daug lengviau gyventi!

Eglė Jūrėnaitė

Patiko? Pasidalinkite!