O kai kas tik 1 – makaronų rūšį. Gamta tokia didelė. Tokia turtinga. Aš vis savęs klausiu, kaip sugebėjome nusivažiuoti iki to, kad iš tokio plataus asortimento sau pasilikome tik 3: kviečius, ryžius ir kukurūzus. Na gerai, lietuviai 4 – pridėkime ir mūsų prisijaukintą bulvę.
Dažnas žmogus taip ir maitinasi – kiekvieną dieną vartoja keptas bulves, ryžius ar kviečių produktus, tik įvilktus į skirtingus pavidalus.
Netikite? Na, pažiūrėkime: ką valgėte vakar? Makaronus? O gal picą? Bandelę, kebabą, batoną, trapučius, sausainius, džiūvėsius, manų košę, kuskusą, bulgur kruopas ar pyragą? Visa tai tėra vienos ir tos pačios kultūros – kviečių produktas.
Kiekvieną dieną vartojant tą patį, organizmui pradeda trūkti įvairių medžiagų. Nustatyta, kad norint turėti sveiką virškinimo sistemą, žmogui per savaitę reikėtų suvartoti bent 30 skirtingų augalų. Juk pasirinkimą iš 300 000 turime! Kiek įvairiausių sėklų, riešutų, kruopų, daržovių ir vaisių! Parduotuvėse turime viso pasaulio virtuvę, tai kam save taip apribojame?
Tiesiog noriu paskatinti įtraukti į savo mitybą daugiau nei 3 augalus. Nueikite į parduotuvę ar turgų ir įsigykite kažką naujo – tai, ko dar nevalgėte. Dar geriau – užsiauginkite. Praturtinkite savo mitybą. Juk sveikame ir subalansuotame kūne daug lengviau gyventi!
Eglė Jūrėnaitė
Maistas yra atsinaujinantis šaltinis. Maisto niekada netrūks. Problema yra su tais kurie ėsti nori, o auginti nenori.
O į kebabą daugiau produktų neįeina? Tie patys pomidorai, kopūstai, agurkai, svogūnai paprikos ir t.t. Pica irgi su visokiais grybais, ananasais, jalapenais ir kt. Tą pačią bandelę dažniausiai su kokiu nors uogų įdaru valgome. Bulves vėlgi, su mėsa, žirneliais, kopūstais, burokėliais morkomis ir kt. Įvairios sriubos su rugštynėm, paprikom, pomodorais, burokais, kopūstais, česnakais, dilgelėm bei kt. Ir čia tik dalis. Būna nusiperkam ir tų pačių riešutų ar vaisių. Taip kad visas šitas straipsnis kliedesiai.
Kopūstus savo komentare paminėjote 3 kartus 😀
Ar su matematika kažkas negerai, ar dar su kažkuo. Nu tikrai ne 3 ir ne 4 rūšis augalų valgome. Taip, didžiąją dali sudaro vos kelios kultūros, bet visgi tai ne viskas.
Kalbate už save 😀 Labai gerai, kad jūsų mityba turtinga. Ne visi taip valgo. Daugumai žmonių kasdienis maistas yra mėsa su bulvėm arba makaronai 😉
Jau tik nereikia… Kopūstai, burokėliai, morkos, svogūnai kainuoja net ir mūsų ubagiškame kontekste skatikus. Kaime užsiauginti galima. Su kopūstais kiek sunkiau, nes puola drugeliai ir kirmėlės. Straipsnyje kalba buvo ne apie pačius biedniausius sluoksnius, o apie vidutiniokus.